ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
+
Η Σοφία Τζιράκη είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο, 2004). Το ίδιο έτος απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.

Το 2008 συνέχισε με αναγνωρισμένες από τον ΔΟΑΤΑΠ μεταπτυχιακές σπουδές στο διετές πρόγραμμα Ψυχοπαθολογίας, Υγείας και Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου Jaume I στην Castellón της Ισπανίας, όπου εξασκήθηκε στον τομέα της νευροψυχολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο La Magdalena και στο κέντρο ημέρας του ιδρύματος ΑΤΕΝΕΟ για άτομα με κρανιοεγκεφαλικές βλάβες. Επιπλέον εξασκήθηκε στον Ισπανικό Οργανισμό κατά του Καρκίνου - aecc στην ομαδική στηρικτική θεραπεία γυναικών με καρκίνο του μαστού καθώς και στα εργαστήρια απεξάρτησης από το κάπνισμα που διοργανώνονται από τον οργανισμό. Με το τέλος των μεταπτυχιακών σπουδών, υπήρξε επί ένα έτος υπότροφος επιστημονική συνεργάτης σε ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου Νευροψυχολογίας και Νευροαπεικόνισης του Τμήματος Βασικής Ψυχολογίας, Κλινικής Ψυχολογίας και Βιοψυχολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Εκπαιδεύτηκε στη Συνέντευξη Κινήτρων (Motivational Interview) για την ψυχοθεραπευτική παρέμβαση σε άτομα με εξαρτήσεις από ουσίες και αλκοόλ, στα ειδικά σεμινάρια που διοργανώνει ο οργανισμός Socidrogalcohol και υλοποιεί ο σύλλογος επαγγελματιών GETEM – Grupo Español de Trabajo en Entrevista Motivational (Ισπανία, 2011-2012).

Μετεκπαιδεύτηκε στο Σεμινάριο Γνωσιακής – Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας που διοργανώνει ο Τομέας Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς και η Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ηράκλειο, 2015-2017).

Το 2016 εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε στην ορθή χρήση, χορήγηση, αξιολόγηση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων της ελληνικής εκδοχής της 4ης έκδοσης της Κλίμακας Νοημοσύνης για Ενήλικες WAIS-IVGR (Wechsler Adult Intelligence Scale - Fourth Edition), στο ειδικό σεμινάριο της ΜΟΤΙΒΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΕ που αποτελεί τον επίσημα εγκεκριμένο διοργανωτή σεμιναρίων για τα σταθμισμένα τεστ της NCS PEARSON Inc στην Ελλάδα.
+
Στην Ελλάδα απασχολήθηκε σε διάφορες θέσεις εργασίας, πριν και μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της, αποκτώντας εμπειρία σε διαφορετικά πεδία του επαγγέλματος.
Διατηρεί γραφείο ιδιωτικής πρακτικής από τον Ιανουάριο του 2015, επικεντρώνοντας στην αξιολόγηση και ατομική ψυχοθεραπεία ψυχικών διαταραχών, στην εξειδικευμένη νευροψυχολογική αξιολόγηση και αποκατάσταση μνήμης και εγκεφαλικών βλαβών, στην εκτίμηση του δείκτη νοημοσύνης καθώς και
      στην ομαδική στηρικτική θεραπεία.
Παρείχε ερευνητικές υπηρεσίες στη Διεπιστημονική Μελέτη ΘΑΛΗΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη νόσο Alzheimer, εκτελώντας τη νευροψυχολογική και ψυχοσυναισθηματική αξιολόγηση ατόμων με πιθανή άνοια (2012-2015).
Απασχολείται ως Σύμβουλος Ψυχολόγος σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου από το 2012.
Εργάστηκε σε τρία συνεχή προγράμματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την παροχή ψυχολογικής στήριξης σε αλλοδαπούς υπό κράτηση σε Ειδικούς Χώρους Παραμονής (2011-2013).
Εργάστηκε στο Πρόγραμμα INTERREG III ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ: Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων για την πρόληψη της εξάρτησης από το αλκοόλ και το κάπνισμα, σε σχολεία του Νομού Λασιθίου (2008).
Οργάνωσε και έφερε σε πέρας τη λειτουργία του Γραφείου Παροχής Κοινωνικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου (2007-2008).

Μέλος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου
Άμισθη εξωτερική συνεργάτης της Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ - Νευροψυχολογικό Ιατρείο, απο το 2016.

+
Εκπαιδεύτρια στο φροντιστήριο «Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των νευροψυχολογικών και ψυχικών συνεπειών του τραύματος» [Διεθνές Συνέδριο «Οδικές Συγκρούσεις, Τραυματισμός και Αποκατάσταση» - Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα REHABIL AID] (Ηράκλειο, 22 - 23 Οκτωβρίου 2015).
Εισηγήτρια – σύντομη διάλεξη με τίτλο «Η νευροψυχολογική αξιολόγηση στη διαφοροδιάγνωση διπολικής διαταραχής και ΔΕΠΥ σε ενήλικες», στο 2ο «Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας - Από το παιδί στον ενήλικα» (Αθήνα, 6-8 Οκτώβρη 2017)..
+
Co-author σε συγγραφικές εργασίες της Διεπιστημονικής Μελέτης ΘΑΛΗΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης, 2012–2015.

Co-author στη συγκριτική νευροαπεικονιστική μελέτη The role of visual speech during non-native phoneme discrimination: an fMRI study της Dr. Maya Visser, μαζί με τους Ventura-Campos N, Ávila C, Morís-Fernandez L και Soto-Faraco S, η οποία παρουσιάστηκε σε poster στο Workshop on Cognitive Neuroscience and Bilinguism στη Βαρκελώνη της Ισπανίας (Sept 19-20, 2013).

Έχει συγγράψει και αποστείλει το άρθρο Cannabis Chronic Use and Social Cognition Impairment – a perspective article (αδημοσίευτο) στο e-Journal Frontiers in Psychology για το ερευνητικό θέμα Clearing the smokescreen: The current evidence on cannabis use (2013). Περίληψη εδώ.

Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει στην ισπανική γλώσσα το άρθρο Ψυχικές και Νευροψυχολογικές Διαταραχές ως Αποτέλεσα της Χρόνιας Χρήσης Κάνναβης (Rev Neurol 2012; 54: 750-60).